Oplysning vedr. fjernvarme
Bestyrelsen orienterer her løbende, hvad der sker med fjernvarmen i Vores område fremadrettet:
Vi modtager meget gerne mere viden på dette område:
Nordvestnyt 290422:
Fjernvarme på vej i høring
Holbæk: Der er sjældent blevet talt så meget om energiformer og ikke mindst udfasning af gas, olie og andre fossile brændsler, som det har været tilfældet de seneste måneder i slipstrømmen på Ruslands invasion i Ukraine.
Og i den kommende tid kan energi-diskussionen blive meget konkret for borgerne i Holbæk Kommune. Det sker i forbindelse med, at kommunens forslag til såkaldt Strategisk Varmeplan 2022-2030 er på vej i seks ugers offentlig høring.
Kommunalbestyrelsen god- kendte forleden det ganske omfattende udkast, som man nu håber, at borgerne, virksomheder, energi- og forsyningsselskaber og i øvrigt alle andre interesserede vil studere og komme med bemærkninger til.
Den strategiske varmeplan handler i høj grad om mulighederne for at etablere fjernvarme i Holbæk by og andre byer i kommunen, eksempelvis Tølløse og Svinninge, hvor der i dag ikke er udlagt fjernvarme. Men også om, hvordan fjernvarme kan udbygges og omlægges i Jyderup, Mørkøv og Store Merløse, hvor der er udlagt fjernvarme i varierende omfang.
Planen giver nogle overordnede forslag til, hvordan Holbæk Kommune kan løse den kæmpe opgave at leve op til kravet om i 2030 at have reduceret CO2-udledningen med 70 procent samt helt at fjerne fossile brændsler fra al opvarmning.
I dag er 64 procent af opvarmningen i Holbæk Kommune baseret på olie eller naturgas. Og 67 procent af det samlede gasforbrug i kommunen bliver brugt til opvarmning i Holbæk by.
Man kunne tro, at varmeplanen kommer i høring netop nu på grund af det politiske ønske om at gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Men arbejdet med den strategiske varmeplan har været undervejs gennem længere tid, og skal også ses i sammenhæng med den grønne omstilling.
– Det er på tide, at vi får lavet en plan i Holbæk Kommune for udfasning af gas til opvarmning, men bedre sent end aldrig. Med den her plan kan kommunens borgere se, hvad de kan forvente af muligheder i deres område, sagde Karen Thestrup Clausen (EL), formand for udvalget for klima, miljø og natur, på kommunalbestyrelsesmødet forleden.
For nogle vil fjernvarme være en mulighed – eksempelvis opvarmet med energi fra store varmepumpeanlæg eller overskudsvarme fra de store industrivirksomheder i Kalundborg – mens andre måske skal kigge mod vindmøller eller solcelleanlæg.
Planen er ikke blevet mindre påkrævet af, at regeringen med sit nylige udspil »Danmark kan mere 2« vil pålægge kommunerne inden udgangen af i år at give borgere i gasfyrede områder svar på, om og eventuelt hvornår de kan forvente at kunne koble sig på fjernvarme.
Det giver Holbæk Kommunes udkast til varmeplan, som var lavet før regeringsudspillet i sidste uge, ikke klart svar på. Og blandt kommunalpolitikerne blev der også luftet tvivl om, hvorvidt der overhovedet kan gives et klart svar allerede i år.
Ingen partier modsatte sig, at planen sendes i høring. Men John Harpøth (Ny Holbæk) tog forbehold for, at han ikke nødvendigvis kan støtte den endelige vedtagelse af planen. Han lagde ikke skjul på, at han gerne ser, at biobrændsel får mere plads i varmeplanen.
SF’s Jakob Villadsen opfordrede borgerne til at komme med forslag, for eksempel om energifællesskaber, hvor man går sammen i større eller mindre klynger og finder gode lokale løsninger.
Nordvestnyt 020422:
Plan: Gode muligheder for fjernvarme
Holbæk: Forslaget til en Strategisk varmeplan 2022-2030 for Holbæk Kommune er endnu ikke officielt sendt i høring. Det sker først, når planen har været gennem to udvalg og kommunalbestyrelsen i løbet af april.
Men allerede nu kan man dykke ned i det relativt omfattende materiale, der ligger som bilag til netop den kommende tids politiske behandling af forslaget.
Og borgerne i Holbæk Kommune skal ikke læse sig mange linjer ned i planen før det står klart, at »rigtig mange borgere hen over det næste årti på den ene eller anden måde kommer til at ændre varmeforsyningen i deres boliger«.
Det utvivlsomt mest markant nye i forslaget til strategisk varmeplan, hvis forgænger er fra 2015, er ambitionen om at få omlagt så store dele som muligt af varmeforsyningen i Holbæk by fra fossile brændsler som gas og olie til mindre klimabelastende varmekilder.
Det betyder med andre ord, at der formentligt skal rulles fjernvarme ud i Holbæk by. Det har man talt om før, men ifølge den nye varmeplan har en række forudsætninger ændret sig, blandt andet kvaliteten af varmepumper, der kan være en varmekilde i fjernvarmenetværk, samt at det samfundsøkonomisk er blevet mere attraktivt at droppe gas- eller oliefyret.
I sagsfremstillingen forud for mødet på tirsdag, hvor klima-, miljø- og naturudvalget skal beslutte om planen skal sendes i høring, anbefaler administrationen, at Holbæk Kommune etablerer fjernvarme.
I dag er der allerede udlagt fjernvarme i Jyderup, Mørkøv og St. Merløse. Varmen her kommer fra forskellige kilder, men noget af det er fortsat baseret på gas. Under alle omstændigheder er der en eksisterende infrastruktur at bygge videre på.
Mens varmeplanen ikke efterlader tvivl om, at det kan være en god idé at etablere fjernvarme i store dele af Holbæk by, er de mulige fordele i byer som Svinninge og Tølløse lidt mere uklare.
De to sidstnævnte byer har dog en størrelse, så det ifølge strategiforslaget er relevant at se på mulighederne for at lave kollektive varmeløsninger.
Der lægges også op til, at kommune bygninger – skoler, plejehjem eller andre med et vist varmeforbrug – kan være med til at gøre det rentabelt og attraktivt for andre i lokalområdet at koble sig på et fælles netværk.
Kommunen er ifølge loven forpligtet til at tage samfundsøkonomiske hensyn i betragtning, når man skal godkende konkrete projektforslag. Desuden kan borgere ikke pålægges at tilslutte sig et eventuelt fjernvarmenetværk
Forslaget til Strategisk varmeplan 2022-2030 giver en række bud på, hvor varmen til fjernvarme vil kunne komme fra.
Umiddelbart vil varmepumper af en vis størrelse kunne forventes at være den mest enkle løsning og udgøre rygraden i et nyt fjernvarmesystem. Men der peges også på, at der kan være en udfordring med placeringen af varmepumperne, og at det vil kræve nærmere undersøgelser.
Der nævnes, at man alternativt kan se på, om der skal bygges et varmeværk i udkanten af Holbæk.
En anden mulig varmekilde kunne være at anlægge en transmissionsledning, så en del af den overskudsvarme, der produceres på de store industrianlæg i Kalundborg, kan transporteres til Holbæk og eventuelt flere andre af kommunens byer.
Endelig kan geotermi – jordvarme – være en mulighed. I øjeblikket undersøger det A.P. Møller-ejede selskab Innargi mulighederne for at udnytte geotermisk varme i et større område på Sjælland, blandt andet omkring Holbæk.
Den forestående politiske behandling af den strategiske varmeplan handler dog ikke om konkrete beslutninger. Politikerne skal i første omgang kun forholde sig til, om planen skal sendes i høring.
Sker det, vil borgere og virksomheder formentligt på et senere tidspunkt i foråret få mulighed for at komme med input til planen, inden politikerne på et senere tidspunkt skal lave den endelige godkendelse.
Når strategien er endeligt på plads, vil den danne baggrund for de konkrete projektforslag, som forsyningsselskaber og andre aktører kan stille.
***
Nordvestnyt 05102023
Fjernvarme kommer et skridt nærmere
Hvis tingene går nogenlunde som planlagt, vil de første kunder i Holbæk by kunne blive sluttet til et nyt fjernvarmeanlæg om cirka to år. Forslaget ventes at blive sendt i høring hos de berørte parter, efter at Holbæk Kommunes udvalg for plan bolig og lokal udvikling har indstillet høringen til den videre behandling i først økonomiudvalget og derefter kommunalbestyrelsen.
Forsyningsselskabet Fors A/S har udarbejdet en udbygningsplan for fjernvarme i Holbæk by i seks etaper. Det er et skridt i den omfattende grønne omstilling væk fra opvarmning med naturgas til en forsyning med fjernvarme.
Første etape er den største af de seks etaper, og den omfatter muligheden for, at en række større kunder kan blive koblet på fjernvarmenettet. De store kunder betyder, at de høje udgifter til etableringen af anlægget, køb af grund samt hovedledninger kan blive fordelt på flere.
Det er frivilligt, om de private husstande, virksomheder og institutioner ønsker at få fjernvarme.
Første etape ligger i den sydlige del af Holbæk by med Holbæk Sygehus og det nye boligområde i Holbæk Have som nogle af de nordligste områder. Andre af de større, mulige kunder i etapen er boligområderne Bernts Have, Ladegårdsparken, Grønneparken og Bjergmarken samt Holbæk Sportsby og Bjergmarkskolen.
Fordi der er store kunder iblandt, er der “kun” tale om 642 mulige kunder i alt. De har et varmebehov på 61.225 megawatt-timer årligt, hvilket svarer til knap 3400 standardhuse.
For at gennemføre projektet er det et krav, at der fra start er opnået en tilslutning, der svarer til mindst 70 procent af det opvarmede areal i forsyningsområdet, både som helhed og som delområde. For at få så mange som muligt med, vil der i en periode være en kampagnepris.
Udbygningen i første etape vil begynde i den sydlige del. Hvis det går som ventet, vil etableringen af fjernvarmeværket og nedgravningen af ledningerne kunne begynde i slutningen af 2024. Derefter vil de første kunder kunne kobles på et års tid senere. Ifølge tidsplanen vil arbejdet med første etape løbe over fem år.
Anlægget til produktionen af fjernvarme vil efter planen blive etableret på et areal mellem Omfartsvejen og Holbækmotorvejen, lidt øst for Langerød.
Her har Fors på en aftale, der er betinget af en vedtaget lokalplan, købt et 130.000 kvadratmeter stort areal af Langerødgaard. Her er der også plads til, at Fors senere kan bygge et nyt vandværk til afløsning for Langerød og Søndre Vandværker samt en ny og større genbrugsplads.
Der afsættes cirka 60.000 kvadratmeter til fjernvarmeværket, så der senere bliver mulighed for at udvide i forbindelse med de næste etaper.
I første omgang vil der ifølge projektforslaget blive etableret et 9,2 MW stort varmepumpeanlæg og en 15 MW elkedel. Selv om det handler om at udfase gassen, vil der også blive bygget 10 MW gaskedler til brug ved spids- og reservelast, så der kan sikres en høj forsyningssikkerhed og stabile priser. Desuden skal der bygges en 7000 kubikmeter stor akkumuleringstank, der skal fungere som et varmelager.
Fjernvarmen er samfundsøkonomisk set den mest fordelagtige løsning.
Over en 20-årig periode er fjernvarmen samlet set 60 millioner kroner – svarende til otte procent – biligere end individuelle varmepumper. Når der sammenlignes med et fliskraftvarmeværk, er fjernvarmen 38 millioner kroner biligere.
Hvis den fire uger lange høring blandt de berørte parter ikke giver høringssvar, der medfører ændringer af projektet, er kommunens administration bemyndiget til at godkende projektet.
I øvrigt overlod kommunalbestyrelsen i februar i år kompetencen til administrationen vedrørende projektforslag til kollektiv varmeforsyning til udvalget for klima, miljø og natur. Men da det er første gang, der behandles forslag for nye, større områder med fjernvarme, sendes sagen denne gang også en tur omkring økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, ligesom det gælder for forslaget om fjernvarme i Svinninge.
***
Orientering fra Grundejerforeningen, vedr. fremtidige planer 4. marts 2022:
Her kommer en kort status på vores fremtidige varmeforsyning.
Vi har haft kontakt til Holbæk kommune / Fors, som planlægger at områder som vores skal tilbydes fjernvarme.
Vi kender endnu ikke tidshorisonten, men har løbende kontakt.
Der vil ikke være tilslutningspligt til et sådan fjernvarmeanlæg.
Hvis vi er flere boliger i området, som godt vil tilsluttes, vil der være større mulig for forhandling af tilslutningspris.
Vil vil holde jer løbende orienteret.
Med venlig hilsen
“Varmeforsynings gruppen”
Hans Nymann
Bill Sørensen
Sally Krogh
©EFLunden